Asiakkaan tarina

Valmentaja käy tapaamassa asiakasta sovitusti ja yhdessä seurataan, kuinka tavoitteen toteutuminen etenee

Asiakas on kotona yksin asuva, joka ei tunne oloaan hyväksi, vaikka ei sairastakaan mitään vakavaa fyysistä sairautta. Terveydentilan ja lääkityksen seuranta hoituu terveyskeskuksessa lääkärin ja hoitajan vastaanotolla ja laboratoriokokeissa. Hän asuu kotona ja huolehtii arjen asioista itsenäisesti – käy kaupassa, laittaa ruokaa, siivoaa. Elämäniloa ei kuitenkaan tunnu olevan.

Omavalmentaja kotona -palvelua aloitettaessa valmentaja keskustelee asiakkaan kanssa hänen tilanteestaan ja he pohtivat yhdessä, mistä ilottomuus voisi johtua. Kun jutellaan elämäntavoista huomataan, että asiakas ei syö kovin monipuolisesti eikä hänellä ole ruokahalua. Yöunet jäävät usein lyhyiksi eikä hän aamulla herätessään tunne itseään virkeäksi. Asiakas ajattelee, että ei hänen tämän ikäisenä enää edes kannata panostaa omaan hyvinvointiin ja on ikään kuin antanut periksi.

Valmentajan kanssa mietitään yhdessä asioita, joilla elämäniloa voisi lisätä. Tavoitteeksi asetetaan parempi ruokavalio ja laadukkaampi lepo. Näihin liittyen sovitaan käytännön toimenpiteistä: muutoksista ruokavalioon, asiakas hankkii uuden tyynyn ja pimennysverhot. Valmentaja käy tapaamassa asiakasta sovitusti ja yhdessä seurataan, kuinka tavoitteen toteutuminen etenee ja sujuuko arki muuten paremmin.

Iloa elämään alkaa pikku hiljaa löytyä. Valmennuksen aikana aikuinen lapsenlapsi on alkanut käydä ukin kanssa pienillä kävelylenkeillä, tuulahdus nuorten elämästä piristää.

Asko Kahanpää 87, Helsinki
kuntoutui isosta leikkauksesta oman valmentajan avulla.

Oli hyvä, että oli toinen henkilö, joka kehotti tekemään harjoituksia ja seurasi etenemistä. Ja sillä lailla ne tuli varmasti tehtyä.

Askolle tehtiin talvella 2018 mittava leikkaus. Itse leikkaus ja siitä toipuminen sujuivat hyvin, mutta Askolla oli sen jälkeen vatsatuet molemmin puoli kehoa parin kuukauden ajan. Luonnollisesti liikkuminen oli tuon toipilasajan hyvin rajoittunutta.

Tyttärensä ajatuksesta Asko otti tuekseen Omavalmentaja kotona -palvelun kahdeksi kuukaudeksi. Oman valmentajan kanssa liikkuminen leikkauksen toipilasajan jälkeen palautui sujuvaksi.

”Ensimmäistä kertaa kun tavattiin valmentajan kanssa, juteltiin yleisemmin voinnista ja katsottiin, miten se liikkuminen minulta sujui. Kuinka nousen tuolilta, kuinka kävely sujuu ja niin edelleen. Tämä lähtötilanne sitten kirjattiin ylös”, Asko kertoo.

Asko tapasi valmentajaa palveluun kuuluvat kymmenen kertaa kahden kuukauden aikana eli käytännössä viikon välein. Askon kohdalla valmennus ja harjoitteet liittyivät vahvasti liikkumiseen ja sen sujuvuuteen.
”Meillä on kotona sellainen 15 metriä pitkä veranta, joka sopi hyvin harjoitusten tekemiseen. Siinä tuli käveltyä, istuttua, seisottua – mitä milloinkin piti tehdä.”

Vaikka leikkauksesta toipuminen oli sujunutkin kotona hyvin, Asko koki hyödyllisenä, että liikkumisen palautumista tukemassa oli ulkopuolinen valmentaja.

”Oli hyvä, että oli toinen henkilö, joka kehotti tekemään harjoituksia ja seurasi etenemistä. Ja sillä lailla ne tuli varmasti tehtyä.”
Nyt Askon vointi on hyvä ja liikkuakin jaksaa.
”Meillä on vaimon kanssa iso piha ja sen vierestä alkaa metsä. On mukavaa, kun pääsee helposti ulkoilemaan kotiovelta”, Asko hymyilee.

AKTIIVISUUS

Yksilölliset arkea parantavat aktiviteetit

ELÄMÄNTAVAT

Ravinto, uni ja sosiaaliset suhteet sekä muut kotona asumista tukevat asiat

AVUNTARVE

Tarvittaessa ohjataan joko kunnan tai järjestöjen palveluiden piiriin

Omavalmentaja kotona ®

– eläkeläisille, jotka haluavat uuden aktiivisemman suunnan elämälle.

Ota yhteyttä, saat ehdotuksen sopivasta valmennuksesta!