Elämän tarkoitus ei ole sairastaa vaan elää

Kaikissa elämänvaiheissa tulee tapahtumia, jotka muuttavat elämää ja joihin on sopeuduttava. Muutosvaiheisiin liittyy paljon oppimista. Apua kannattaa pyytää ja ottaa vastaan, vinkkejä siitä miten elämä jatkuu. Iäkkäänä muutokset liittyvät usein sairauksiin ja läheisten kuolemaan. Tuttu ja mielekäs arki järkkyy.

Ihmisellä itsellään on kokonaisvastuu omasta hyvinvoinnistaan.

Sairauksiin liittyvät hoidot ovat ennen kokemattomia, vieraita ja vaikeita ymmärtää. Sairaalassa asiat etenevät nopeasti ja usein on takaisin kotona ennen kuin huomaakaan. Tämä kaikki on aivan luonnollista, myös ikäihmisten on perehdyttävä omiin sairauksiin. Toiset ottavat selvää sairaudestaan hyvin perusteellisesti, toisia kiinnostaa vain perusasiat esim. mikä on oma osuus hoidossa. Ihmisellä itsellään on kokonaisvastuu omasta hyvinvoinnistaan. Vain ihminen itse tietää, millaista elämä on ollut ennen sairastumista. Kyse ei ole hoidon tai avun saatavuudesta yleensä vaan oikeanlaisen avun saamisesta oikeaan aikaan. Tässä määrittelyssä ihminen itse on avainasemassa.

”Pään selviäminen ottaa aikansa”.

Sairaana ei jaksa kysyä ja oppia. Lisäksi vielä vakava sairaus ja ehkä tajuttomuus on vienyt muistin joksikin aikaa. ”Pään selviäminen ottaa aikansa”, tästä minulla on kokemus lähipiiristä. Vaikka on hoitanut omat asiansa ja elänyt elämäänsä, muistisairaan vanhuksen leima tulee helposti. Ja toisinpäin, kun muistisairas tsemppaa ohjeet ja neuvot unohtuvat heti. Ammattilainen ei sitä huomaa, koska ei tunne ihmistä. Akuutissa tilanteessa on hyvä olla joku läheinen mukana, joka varmistaa, että kaikki asiat on selvitetty.

Paluu entiseen kuntoon on hyvä tavoite.

Meistä kukaan ei ole parhaimmillaan sairaana. Vanha ihminen näyttää hyvin huonolta sairaalasängyssä. Olen usein kuullut sanottavan ”näinköhän hän enää pääsee kotiin”. Toimintakyky palautuu hitaammin kuin nuorena. Monilla toimintakyky palautuu ja siihen kannattaa panostaa. Työikäisellä tervehtymisen mittari on sairausloman loppuminen. Iäkkäällä tällaista mittaria ei ole, mutta paluu entiseen kuntoon on hyvä tavoite. Siihen tarvitaan motivaatiota ja ponnistelua ihan samalla tavalla kuin nuorenakin.

Apua kannattaa pyytää ja ottaa vastaan.

Olemalla passiivinen ikäihminen luovuttaa oman elämänsä hallinnan muille. Elämän tarkoitus ei ole sairastaa vaan elää. Kun on riittävän kauan hoidettavana, ei pysty enää itse huolehtimaan asioistaan. Kaiken ikäisenä on parasta huolehtia itse asioistaan ja pyytää apua silloin kun ei selviä yksin. Kaiken ikäisenä on oikeus mielekkääseen elämään.

Omavalmentaja kotona ®

– eläkeläisille, jotka haluavat uuden aktiivisemman suunnan elämälle. Ota yhteyttä, saat ehdotuksen sopivasta valmennuksesta!